Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2021 15:15 - Коронавирусът и конниците на апокалипсиса
Автор: simplythebest Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2863 Коментари: 0 Гласове:
71

Последна промяна: 28.05.2021 17:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Коронавирусът и конниците на апокалипсиса

 The coronavirus and the horsemen of the apocalypse


Вероятно няма месец в последните 20 години, в който да не е излизала поне една мрачна и страховита статия от сорта на тема “Конниците на апокалипсиса идват”, където да се тълкува по всевъзможни начини откровението на Йоан в Библията.

Защо обаче сега не изпреварим събитията и, дори да не сме религиозни и езотерични по никакъв начин, не погледнем на темата с конниците на апокалипсиса така, сякаш идва от текст с реални предсказания? Защото ако вярваме в прииждащия Апокалипсис, всички символи и знаци за него са налице в наши дни. И къде на шега, къде наистина - нека видим знаците на Апокалипсиса в началото на 2020-а година.

Първият конник - чумата на коронавируса и супербактериите

Да започнем с първия конник на апокалипсиса, идващ на бял кон. Той носи лък и има корона. Макар да няма име в Библията, често е оприличаван на Завоевател, но в някои по-модерни интерпретации (от началото на XX век), предимно в популярната култура, той е наричан още Чума или Мор. Той бива описан с това име от испанския писател Висенте Бласко Ибанес, в чиято книга от 1916-а "Четиримата конници на апокалипсиса" ("Los cuatro jinetes del Apocalipsis") конникът Чума изстрелва по хората стрели, потопени в отрова и “микробите на всички болести”.

Звучи ли познато? Първият конник носи корона и сее вируси? Корона и вирус? Коронавирус? Slo4aenos? Добавяме към това и наскоро откритите супербактерии, устойчиви към абсолютно всички антибиотици на света, включително и към колистин, който е последната преграда на човечеството срещу супербактериите. Е, преградата вече е пробита, а бактериите еволюират и мутират по-бързо, отколкото човечеството може да намери лек срещу тях.

Вторият конник - войната и напрежението между САЩ и Иран

Светът е раздиран от малки локализирани войни от много години насам, но за първи път се заговори наистина сериозно за Трета световна война или дори ядрена война, когато напрежението между САЩ и Иран нарасна значително още в първите мигове на новата година. Положението привидно се успокои в идните седмици, но напрежението продължава да тлее и заплахата от голяма война все още не е изчезнала.

Третият конник - гладът, бедстващите региони и климатичните промени

И в Библията, и в популярната култура, третият конник язди черен кон и носи в ръцете си везни (като символ на глада) и намеква, че житото е 10 пъти по-скъпо от обикновено. Тук също може да се направи лесна връзка с бедстващите райони по света. В момента гладът е сериозен проблем в държави като ЦАР (Централна Африканска Република), където 63% от населението има нужда от хуманитарна помощ. Глад цари и в Йемен заради блокадата от Саудитска Арабия, броят на гладуващите в Чад расте главоломно, не много по-завидна е ситуацията в гладуващите Мадагаскар, Замбия, Либерия, Хаити (най-високият процент гладуващи в западното полукълбо, породен от политическа нестабилност и природни бедствия), Източен Тимор, Зимбабве, Афганистан, Сомалия и Нигерия.

Някои от тези държави гладуват заради наводнения, други заради невиждана суша (каквато в момента е обхванала Нигерия и Сомалия), но и двете бедствия вероятно са породени от климатичните промени в последните години. Мрачните предсказания за суша, природни бедствия и последващ глад пък вече идват не само от пророците, а и от учените.

Четвъртият конник - смърт

И видях, и ето сив кон, и върху него ездач, чието име беше смърт; и адът следваше подире му; и им се даде власт над четвъртата част на земята - да умъртвяват с меч и глад, с мор и със земни зверове.”

Последният конник е единственият, комуто е дадено име в текста. Интерпретациите за него могат да бъдат безкрайни, като и до днес се водят спорове какво точно се има предвид под “четвъртата част на света”. Логичното обяснение е, че за всеки от четирите конника има по една част на света, но по-съвременни прочити твърдят, че може да става дума за четвърт от населението на земята, което ще бъде погубено. Трети смятат, че става дума за Римската империя или Европа - интерпретации да иска човек.

Можем, разбира се, лесно да открием четвъртия конник и днес, например в Австралия, където огънят (адът, който следва конника) по груби сметки е убил около милиард животни (или земни зверове) и застрашава съществуването на близо 100 животински вида. Неслучайно често чуваме определението “пожар от библейски пропорции” и “климатичен апокалипсис”.



Разбира се, по-религиозните може би имат различен прочит на “Откровение”, някои търсят под вола теле и намират съвпадения навсякъде, където поискат. Агностиците и атеистите пък гледат с насмешка над подобни религиозни писания, свързани с “въображаеми приятели в небето” и не биха били склонни да ги приемат като нещо повече от обикновени вълшебни приказки. Но, независимо от религиозните ни предпочитания (или липсата на такива), символиката в Новия завет може да се свърже твърде лесно с актуалните събития по света и това, най-малкото, е любопитна тема.

И нека имаме предвид, че ако ни застигне Апокалипсис, няма да са виновни конниците. Не те са тръгнали да си “галят сетивата” с продажба на екзотично месо от прилепи, змии, палмови цивети, камили, магарета, лисици, язовци, таралежи и други животни, които неслучайно нямат никаква работа на човешката трапеза, та накрая да отприщят нова болест по човечеството. Не са те тези, които неглижират климатичните проблеми, замърсяват планетата и оставят върху нея своя огромен въглероден отпечатък, бълват вредни емисии и прекаляват с консуматорството. Не те си хвърлят фасовете на тротоара, памперсите в морето, боклука през балкона и опаковат краставиците поединично в тарелка с целофан отгоре. Не те горят гуми в кюмбето, незаконен боклук в предприятията си и 100 милиона барела гориво на ден в световен мащаб.

Те, всъщност, се придвижват с доста екосъобразен транспорт. Само с една конска сила.

Източник: Actualno.com



  
Четирите конника на Апокалипсиса са споменати в „Откровение на Йоан”, 6:1-8. Те са описани като Завоевателя, Войната, Глада и Смъртта и са предвестници на Страшния съд.






Гласувай:
74


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: simplythebest
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2470178
Постинги: 355
Коментари: 3
Гласове: 37910
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031