Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2021 18:18 - Музикална терапия
Автор: simplythebest Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3731 Коментари: 0 Гласове:
73

Последна промяна: 22.05.2021 20:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Музикална терапия

Със сигурност сте чували за термина „ музикална терапия ”, но какво точно представлява тя и за какви състояния се използва? Дали е само за психическа релаксация или има и физическа лечебна мощ? Ето малко обща информация, а в редовете по-надолу и подробности: Музикалната терапия използва музиката за решаване на редица емоционални, когнитивни и социални проблеми в хората от всички възрасти. Често се използва при хора с увреждания, но лечебните ползи от музиката могат да се ползват от всеки и във всяка възраст. Процесът на правене и слушане на музика може да осигури канал за комуникация и израз, който може да надхвърли това, което лесно се изразява с думи.

Музикалната терапия работи на различни нива и по различни начини

Доказано е, че музиката, особено парчетата със силен ритмичен елемент, може да повлияе на сърдечната честота и дишането и да стимулира отделянето на ендорфини или натурални обезболяващи. Също така е показано, че намалява напрежението на мускулите и може да бъде много полезно за насърчаване на релаксацията. Музиката може да бъде полезна и за освобождаване на спомени или негативни чувства, които може да са били потиснати, което може да помогне за промяна на поведението ни и да повлияе на поведенчески проблеми. Възпроизвеждането на музика също може да подобри уменията като комуникация и физическа координация.

Доказано е, че музикалната терапия спомага за лечение на депресия и безпокойство и често се използва, за да помогне на възрастни пациенти да се справят със загуба на памет, свързана с болести като болестта на Алцхаймер и деменцията. Музикалната терапия се използва и за облекчаване на болката.

Музикална терапия може да се използва от здрави хора по много начини

Дрънкането на инструмент или барабаненето може да облекчи стреса, а слушането на музика може да помогне за отпускането. Музиката също може да бъде важен инструмент за използване при тренировка, за мотивация.

Приложение на музиката в медицината

За много хора музиката играе важна роля в техния живот. Тя ободрява техния дух, кара ги да се движат и в някои случаи ги освобождава от напрежението и болката. Дали слушате музика сами, просто защото това ви харесва, или активно я дискутирате с опитен терапевт, музиката може да бъде важна част от процеса на оздравяване. Съществуват доказателства, че музиката може да помогне на хора с Алцхаймер, аутизъм, депресия и дистрес.

Депресия

Съществуват научни доказателства, че добре структурираната музикална терапия е ефективна в лечението или поне повлияването на редица състояния и заболявания. Терапията с музика обичайно се комбинира с други лечебни подходи, за да се постигне желания ефект:

Болест на Алцхаймер

Хората в напреднала възраст, страдащи от болестта на Алцхаймер и други пометови смущения са били доста успешно лекувани с музика, която намалява тяхното агресивно поведение и подобрява желанието им да участват в различни всекидневни занимания.

Аутизъм

Хората с аутизъм обикновено показват повишен интерес към музиката, което започва все по-успешно да се ползва в обучението им да комуникират с останалите. Съществуват доказателства, че терапията с музика може да подобри ефекта на антидепресивните медикаменти.

Подобрение на настроението

Структурираните музикални терапии показват, че подобряват настроението при хора, които изживяват силни негативни емоции (в работата си и в семейния живот). Освен това музиката помага на хора с ракови заболявания да възприемат по-позитивно света около себе си.

Релаксация и намаление на стреса

Музикалната терапия може да понижи сърдечната честота, кръвното налягане и напрежението. Ето защо тя се препоръчва при хора със сърдечен байпас, възстановяващи се от сърдечен инфаркт, както и при бебета, лекувани за белодробни проблеми.

 

Кравите също не са безразлични към музиката. Това стана известно, след като на американски скотовъди им хрумна да пускат класически симфонии в оборите. Оценявайки високо тези висши хармонии, добрите твари дали по-обилно и по-хранително мляко. Направен бил и опит с рокмузика: резултатите били отчайващи. Млякото за малко не се пресякло.


 












Гласувай:
75


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: simplythebest
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2474867
Постинги: 355
Коментари: 3
Гласове: 37910
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930