Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2018 14:07 - Oпитите да се обясни същността на света, който ни заобикаля, на Вселената, са може би на годините на самото човечество
Автор: simplythebest Категория: Лични дневници   
Прочетен: 709 Коментари: 0 Гласове:
29


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Oпитите да се обясни същността на света, който ни заобикаля, на Вселената, са може би на годините на самото човечество. Още в древните индийски легенди се разказва, че в самото начало е съществувал само един безкраен океан от Съзнание, който решил да се раздели на безчет отделни частици, които да могат да се самоопознаят. Така се появила Вселената, ние и всички останали живи същества.

 

През 1923 г. Луи дьо Бройл предлага идеята за двойнствената природа на материята въз основа на предположението, че материалните частици имат и вълнови свойства, неразривно свързани с масата и енергията. Движението на частицата Дьо Бройл описва с разпространение на вълна, което през 1927 г. получава експериментално потвърждение в опитите на дифракция на електрони в кристали. Така от чисто фантастични твърдения изведнъж те се превръщат в истински и научно доказани!

Това откритие, както и някои други, разбира се, извършва истински „преврат“ в науката и най-вече в мисленето на хората. Елементарната логика сочи, че тъй като цялата материя се състои от елементарни частици с вълнови свойства, то следва че… Вселената е не повече от една илюзия! 
Ето и пример:
представете си, че много се радвате, защото сте си купили нов смартфон. Вие наистина му се радвате и му се любувате, нали? Но всъщност той става материален само когато го гледате или си играете с него, а през останалото време представлява неясна вълнова субстанция. И тази ситуация важи не само за телефона ви, ами за целия обкръжаващ ни свят. Ходейки по улицата, вие гледате напред и се радвате на живота, но зад гърба ви той просто не съществува, буквално не е материализиран.

Един от главните аспекти на теорията на Нилс Бор била невъзможността да се определят точни и строги характеристики на частиците. Оттук следвал и изводът, че целият квантов свят е хаотичен и не се поддава на интерпретации, измерване или предвидимост. И въпреки че повечето физици поддържали идеите на учения, те така и не били изучени или приети напълно – може би защото сами по себе си били плашещи и загадъчни?

image    

 




Гласувай:
29


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: simplythebest
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2470048
Постинги: 355
Коментари: 3
Гласове: 37910
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031