Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2016 16:50 - В памет на Георги Убинов – Графа
Автор: simplythebest Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1313 Коментари: 0 Гласове:
26

Последна промяна: 01.12.2020 22:43


Поетична тетрадка на КОСТАДИН ГЕОРГИЕВ КОСТОВ

-  Пловдив , България


image

In memoriam

 

В памет на Георги Убинов – Графа

 

Свършиха се дните

тука на Земята ,

за нашето мило момче

наричано от всички ,

Георги Убинов – Графа .

Отива си още един герой

от знаменитата Божествена поема

пресъздадена от Жълтите поети

с искрящ блясък там долу на терена .

И може да не се съмняваме

ни най – малко ,

че духът му

още дълго

ще витае около Колежа ,

а в сърцето му ще остане

завинаги копнежа …

01.12.2016 г .

16.20 h .

Авторски текст на КОСТАДИН  ГЕОРГИЕВ КОСТОВ – Пловдив , България .

http://simplythebest.blog.bg/

 http://plovdivnews.net/sport/38454-pochina-velik-futbolist-na-botev

image

Георги Убинов е роден на 18 август 1947 година в Пловдив. Има 181 мача с екипа на "канарчетата", в които е реализирал 38 гола. 
Автор е на неофициален световен рекорд (ниво Висша лига) - (Най-бърз хеттрик с плонж и глава) - 1970 година в дерби мача Ботев - Локомотив. Този хеттрик е отбелязан за 11 минути - 52-та, 59-та и 63-та минута.

Близо 10 години играхме заедно в Ботев, но чак в последно време забелязах какви таланти в различни области са му в кръвта. Убинов е не само голям футболист, но и голям човек. Ако има една стотинка и някой на пътя го помоли, ще я даде”, разкри Динко Дерменджиев-Чико.

image

На снимката горе Георги Убинов е с #6 , а до него е Дерменджиев с #8 .
Точно над Убинов прав е Видин Апостолов .С #9 виждаме Иван Притъргов , който стана при нас голмайстор на А група с 20 гола . С #10 е Христофор Маринов , с #4 Вангел Делев и до него вратаря Паница Хаджийски .
Още си спомням трите гола на Графа срещу Локо , един от друг по - красиви ... Още от трибуните се чувстваше някакво особено , специфично само за него излъчване ... Ще го запомня също и с изпълнението на един трик , който само той е демонстрирал по време на официален мач - подхваща топката долу между краката си , след това я подбутва с пета нагоре и тръгва напред . Това беше по време на мач между БОТЕВ и Академик София . В същия мач Графа отбеляза ефектен гол .
Бог да го прости ! Да почива в мир ! Завинаги един от нас !


Георги Убинов - Графа 

Той е една от най-странните птици в българския футбол. И разбива всички представи, че "ритнитопковците" са полуграмотни слушатели на чалга. Казва се Георги Убинов, бивш нападател на Ботев (Пд) и Левски. Има 217 мача с 50 гола в "А" група. И е истинска ренесансова личност. Освен треньор е и художник. Също и издател. В трудни дни е работил като печатар, монтажник и крояч. Бачкал е и в тухларна. Собственик е на частния футболен клуб Кронос (Пд), където тренират деца и юноши. Животът му е низ от куриозни житейски случки. 

В началото на октомври 2007 Георги Убинов представи под тепетата осмата си авторска книга. Премиерата бе в Балабановата къща. Там бившият голмайстор показа и най-новите си картини. Интригуващото заглавие "Принципите ДОС и ДОЖ" е философско изследване, в което авторът размишлява за Бог, свободата, началото и безкрая. Обяснява още какво според него е националност, държава и власт, спори с Хегел и древните философи. 
От издадените досега 7 авторски книги Убинов най-много цени своя "Първи футболен буквар" и "Загадъчният имперски град в Тракия". Хвали се, че изследването му за Хисаря е в библиотеките на Андрей Пантев и Божидар Димитров. По историческото четиво се снима филм. "Имаме доста снимачен материал, но и финансови проблеми. На всичко отгоре и операторът емигрира в САЩ", смее се бившият голмайстор. "Загадъчният имперски град" се продава вече четвърта година в Хисаря. "И ми носи месечна рента от стотина лева", обяснява Жоро. 
Между снимките и тренировките с Кронос Убинов твори и в ателието си. Стяга четвърта самостоятелна изложба. Рисувал е цяло лято, докато въртеше мини голф игрище в Хисар. Негови картини има в частни колекции във Виена, Лондон, Одеса и остров Крит. Най-известният гинеколог в Пловдив Георги Крумов, който е президент на ТК Локомотив, притежава "Космично момиче". 
Негови картини има и мениджърът на Бербатов Емил Данчев, както и шефът на "Булстрад" Румен Янчев. 
Малцина знаят, че заради футболните си подвизи Убинов едва не влиза и в Книгата на рекордите. Нашенецът кандидатства за "Гинес" заради свръхбърз рекорд - три гола с плонж с глава. Таранът изработва рекордния хеттрик за 11 минути на градското дерби с Локо (Пд). Мачът се играе на 1 ноември 1970 г. на стадион "9 септември" пред 40 000 зрители. Постижението е заведено от "Гинес" под №129494, за което централата осведомява Убинов с писмо, но за съжаление не го включва в Книгата на рекордите. 
Още когато е 18-годишен юноша, Убинов едва не емигрира във Федерална република Германия. Той е на турне със сборен тим на Пловдив в Долна Саксония. "В кафене в Хановер ме откри човек, който говореше развален български. Убеждаваше ме да остана в Германия и ми обещаваше много добър живот. Но аз се прибрах у дома", разказва спортистът. 
В Багдад, но доста по-късно, през 1975 година по време на турне на Ботев в Ирак Убинов пък отнася конско от българското разузнаване. Кметът на града приема отбора. Градоначалникът говори, а Убинов пише в малко тефтерче. 
"Просто исках да си отбележа някои впечатления. Но явно съм уплашил 
някого. След приема ченгето в посолството ме дръпна настрани и ми се кара 30 минути." 

По време на същото турне има и друг куриозен случай. Убинов спи в една 
стая с Паница Хаджийски - Брациговската пантера. Хаджийски се сприятелява с шофьора на автобуса, който вози тима. Арабинът се оплаква, че сестра му има ревматизъм. Хаджийски и Убинов се майтапят с човека, че жълтите анцузи на Ботев, изтъкани от фина вълна, са с невероятни лечебни свойства. И че болната сестра ще оздравее, ако носи редовно екипировката, произведена в България. "Подарих на арабина анцуг, пуловер и гети. Ако искате вярвайте, след години Хаджийски 
получи писмо от Багдад .
Съобщаваха ни, че момичето се излекувало с помощта на чудодейния екип. 
Многобройната фамилия на шофьора всеки ден се молела за наше здраве", усмихва се Жоро. 
Бившият футболист с носталгия разказва, че звездата от шедьовъра "Козият рог" Антон Горчев бил отявлен фен на Ботев. "Беше много запален. Помня как веднъж заради нас си позволи голяма волност. Някъде през 70-те години целият отбор гледахме "Укротяване на опърничавата" в Пловдивския драматичен театър. Между репликите Горчев на няколко пъти вмъкваше: "Само Ботев!" После май го наказаха заради това", разказва Георги Убинов. 

http://botev1912.com/klub/legendite.htm



Гласувай:
26


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: simplythebest
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2470486
Постинги: 355
Коментари: 3
Гласове: 37910
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031