Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2020 03:35 - Всички тези катастрофи – това е отражение, демонстрация на нашите собствени пороци.
Автор: simplythebest Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2817 Коментари: 0 Гласове:
53


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Въпрос: Какво трябва да бъде правилното отношение към природните катастрофи, на които сме свидетели, или към другите проблеми?

Отговор: Ние живеем в особено време, когато нашето егоистично желание започва да ни демонстрира нашето неравновесие с природата на всичките нейни нива.

Най-ниското ниво – това е неживата природа, и на него ние сега разкриваме своето несъответствие с общата природа, дисхармонията. И същото е относно следващите степени: растителна и животинска природа – просто засега не забелязваме това.

Но ние се намираме в страшна криза – „криза на отношенията” с ангела на име „Домем” (неживо), ангела „Цомеах” (растително) и ангела „Хай” (животинско ниво).

Всички тези природни форми се намират в огромно несъответствие и противопоставяне с нас. Наше задължение е да ги поправим, защото само човекът може да поправи цялата останала природа с това, че поправя себе си.

Затова, катастрофите, които виждаме наоколо – това е нашето собствено отражение. Цялата отговорност е само на нас, а от неживия, растителния и животинския свят нищо не се иска – те се издигат и спускат заедно с човека.

По проблемите на неживия, растителния и животинския свят, които ни обкръжават, ние можем да видим колко сме непоправени. Всички тези катастрофи – това е отражение, демонстрация на нашите собствени пороци. Да не говорим вече за „говорещата” степен на природата – за човешкото общество. Вижте какво става в света.

Ние имаме възможност да си организираме просто райски живот на тази земя, но вижте какво правим със себе си. Ако някой пришълец от космоса погледне какво творим тук на планетата Земя, той ще си помисли, че ние просто всички сме луди. Къде е нашия човешки разум и чувства, нима така устройва своя живот мислещият, разумният човек? Само пълен глупак или който ненавижда себе си може да направи това.

Тоест, ние сега постепенно разкриваме своето вътрешно състояние. И само чрез вътрешното поправяне ще достигнем хармонията с външния свят.

От урок на тема “ Няма зло в света, всичко е необходимо и изпълнява своята роля“, 13.03.2011

Михаел Лайтман

 

Михаел Лайтман e професор по онтология и теория на познанието, доктор по философия, магистър по биокибернетика, член на Световния съвет на мъдростта (Word Wisdom Council) и ръководител на Ари институт (ARI) – независима организация с нестопанска цел, занимаваща се с научна и образователна дейност.
М. Лайтман е автор на над 40 книги, преведени на 18 езика. В творбите си, той фактически е преразгледал традиционните възгледи на Кабала, и я показва като знания, необходими на цялото човечество.
През последните години Лайтман е участвал в международни мероприятия на Световния съвет на мъдростта и в Движението за мир в Токио (Япония), Ароса (Швейцария) и Дюселдорф (Германия), и на Световния форум на културите в Монтерей, организиран с подкрепата на ЮНЕСКО, с цел формиране на плодотворен диалог по въпросите на световната криза и повишаване на нивото на осъзнаване на глобалните въпроси. В рамките на тази работа Лайтман се среща регулярно с генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова и заместник-генералният секретар на Организацията на обединените нации, д-р Аша-Роуз Мигиро.
Статии и интервюта на д-р Лайтман може да се видят в различни медии, като SNN (Шоуто на Лари Кинг, интервю от края на 2014 г.), New York Times, Fox News, Chicago Tribune, Corriere della Sera, The Miami Herald, Bloomberg TV.

Д-р Лайтман е женен с три деца и четири внуци.




Гласувай:
55


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: simplythebest
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2475437
Постинги: 355
Коментари: 3
Гласове: 37910
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930